Connect with us

Fizika i kemija

20 milijuna dolara za nadogradnju detektora crnih rupa

LIGO je kratica za laboratorij pod nazivom Laser-Interferometer Gravitional-Wave Observatroy, veliki eksperiment u fizici za detekciju gravitacijskih valova te je zajednički projekt znanstvenika MIT-a, Caltecha i mnogih drugih fakulteta i sveučilišta u svijetu. LIGO je osnovan od strane američkog National Science Foundationa (NSF), a značajan doprinos u razvoju dali su mu britanski Science and Technology Facilities Council, Društvo Max Planck iz Njemačke i Australian Research Council.

LIGO je 2015. godine prvi puta detektirao gravitacijske valove u svemiru, a 2017. znanstvenici Rainer Weiss, Kip Thorne i Barry C. Barish su osvojili Nobela za fiziku zbog doprinosa tom otkriću.

Od prosinca 2018., LIGO je uspio izvesti detekciju gravitacijskih valova 11 puta, od čega je 10 detekcija došlo od spajanja crnih rupa, a jednom je po prvi puta detektirana kolizija dviju neutronskih zvijezda.

Obzirom na značaj tih otkrića, SAD i Velika Britanija odlučili su uložiti 20 milijuna dolara za nadogradnju sustava, koji će biti u stanju detektirati kolizije crnih rupa na dvostruko većoj udaljenosti nego sada, a znanstvenicima će omogućiti poboljšanje razumijevanja o gravitaciji, crnim rupama i neutronskim zvijezdama. Već do sada LIGO nas je naučio da je svemir vrlo nasilno mjesto u kojem se konstantno pojavljuju kataklizmička događanja. Instrumenti u LIGO detektoru smješteni su u dva kraka pod kutem od 90 stupnjeva. Kada iz svemira stignu gravitacijski valovi, L oblik se prvo širi a potom skuplja u sićušnom djeliću sekunde, no to je dovoljno da budu detektirani.

Nadogradnja sustava odnosit će se na postavljanje boljih i sjajnijih ogledala koja će imati poboljšani pokrov, unaprjeđenje sustava suspenzije na kojem vise ogledala te izoštravanje svjetla koje je mutno na kvantnoj razini.

To će omogućiti detektiranje većeg broja kolizija crnih rupa, a znanstvenici će o njima puno toga naučiti, posebice o njihovim rubovima gdje prestaju vrijediti poznati zakoni fizike.

Izvor

Continue Reading
Advertisement

Trending