Connect with us

Arheologija

FOTO: ‘O OVOME SVAKI ARHEOLOG SANJA’ Spektakularno otkriće iz doba Vikinga nakon iznenadnog povlačenja leda: ‘Sve je gotovo savršeno očuvano!’

“Spektakularni” i savršeno očuvani artefakti iz doba Vikinga otkriveni su na planinskom putu Lendbreen u središnjem dijelu Norveške nakon što se dio ledenog pokrivača na spomenutoj lokaciji povukao zbog klimatskih promjena, piše The Guardian.

Taj su planinski put arheolozi počeli proučavati još 2011. godine kada je na tom području pronađena vunena tunika za koju se kasnije utvrdilo da potječe iz trećeg ili četvrtog stoljeća poslije Krista.

Ledeni se pokrivač od 2011. godine do danas znatno povukao, što je dovelo do otkrića brojnih artefakata iz davnina, poput štrikanih rukavica, kožnih cipela te strijela koje su još uvijek imale pričvršćeno perje.

Foto: SECRETSOFTHEICE.COM
Rukavica iz doba Vikinga

Foto: SECRETSOFTHEICE.COM

Premda je procesom datiranja ugljikom-14 utvrđeno da su poljoprivrednici i putnici Lendbreen koristili tisuću godina, od Nordijskog željeznog doba, točnije trećeg stoljeća poslije Krista, do pojave crne kuge u 14 stoljeću, većina predmeta koji su nedavno pronađeni potječu iz doba Vikinga, odnosno oko početka 11. stoljeća, vremena kada su trgovina i migracije u toj regiji bili na vrhuncu.

Foto: SECRETSOFTHEICE.COM
Cipela iz 11. stoljeća

“Arheolozi specijalizirani za istraživanje glečera “sanjaju” o ovakvom otkriću, ali ono je i pokazatelj učinka klimatskih promjena”, rekao je James Barrett, arheolog sa Sveučilišta Cambridge koji je specijaliziran za Srednji vijek i arheologiju okoliša te koji s norveškim arheolozima iz tima Secrets of the Ice (hrv. tajne leda) na ovom projektu radi od 2011. godine.

“Priča se o artefaktima koji su smrznuti prije tisuću godina, ali i ranije i kasnije te koji su izvađeni kada smo ih pronašli. Tekstil je gotovo savršeno očuvan, mogu se naći strijele koje još uvijek imaju privezano perje. To su čudesna otkrića”, rekao je Barrett.

Među stotinama predmeta koji su pronađeni kada se otopio led ističu se kameni putokazi i ostaci omanjeg skloništa, a pronađeni su i predmeti koje su lokalni poljoprivrednici prevozili sa svojih ljetnih pašnjaka na druge lokacije i oni koje su vraćali na pašnjake, poput mliječnih proizvoda i sušenih trava za hranjenje stoke, te koje su trgovci razvozili po cijeloj regiji, poput rogova i koža jelena.

Foto: Espen Finstad / SECRETSOFTHEICE.COM
Preslica

Foto: Espen Finstad / SECRETSOFTHEICE.COM
Nagađa se da je ovo možda bio alat za zaključavanje, a utvrđeno je da potječe iz 8. stoljeća

Pronađeni su i drveni predmeti poput preslice i skija iz Brončanog doba. Prošlogodišnje otapanje leda otkrilo je predmet koji su arheolozi identificirali kao krplju za konje. Barrett je taj predmet opisao kao čudesan sam po sebi. “Dok su ti predmeti često izvanredni, oni su arheološki važni jer pričaju priču o lokalitetu i ljudima koji su na njemu živjeli”, dodao je Barrett.

Foto: Espen Finstad / SECRETSOFTHEICE.COM
Krplja za konja

Zahvaljujući većem povlačenju leda koje se dogodilo 2019. godine, Barrett kaže da se uskoro na putu Lendbreen više neće imati što otkriti. “S druge strane, u ovom dijelu Norveške ima puno ledenih pokrivača na višim nadmorskim visinama pa ćemo za sada imati gdje nastaviti tražiti”, zaključio je. Članak o ovim otkrićima objavljen je u časopisu Antiquity.

Izvor

Continue Reading
Advertisement

Trending