Connect with us

Budućnost

‘Frankenstein’ meso će za pet godina stići i u supermarkete

Meso koje je proizvedeno u laboratoriju moglo bi na policama supermarketa biti kroz pet godina. Stručnjaci kažu da je teksturom ovakvo meso sličnije mljevenom mesu burgera i kobasica, međutim predviđaju i da odresci i slanina nisu toliko daleko.

U utrku oko proizvodnje mesa u laboratoriju uključili su se i britanski znanstvenici, a Marianne Ellis sa Sveučilišta Bath kaže da će matične stanice svinje ili krave rasti, ako im se daju glukoza, vitamini, aminokiseline i minerali. Međutim, napominje kako je ključno otkriti kako proizvesti dovoljno takvog mesa i smanjiti mu trošak.

Nick Shorten sa Sveučilišta Aberystwyth za BBC je rekao kako ćemo u budućnosti izolirati matične stanice iz svinje, umnožiti ih i to staviti u reaktor koji će ih proširiti na velikoj mjeri.

– Naša svinja kojoj smo uzeli stanice ostat će živa i zdrava, a vi ćete dobiti slaninu – dodaje. No, da bi okus i teksturu slanine uspješno replicirali trebat će godine istraživanja. Stanice trenutno u laboratoriju moraju rasti na određenim strukturama, a Ellis i Sveučilište Bath koriste vlati trave na kojima uzgajaju stanice.

Kaže da je Velika Britanija jedan od ključnih igrača u ovom novom području, a da najnaprednije kompanije predviđaju kako ćemo za četiri do pet godina vidjeti ovakvo meso u trgovinama.

Naime, nizozemski znanstvenici su prije šest godina pripremili burger s mesom proizvedenim od matičnih stanica. Međutim, takav je burger koštao više od 200.000 funti. Krajem prošle godine, izraelski stručnjaci su proizveli tanak odrezak koji je koštao nešto više oko 350 kuna, ali su rekli da treba još dorade. U SAD-u se radi na proizvodnji pilećih medaljona koji bi također trebali uskoro u restorane, piše The Sun.

Izvor

Continue Reading
Advertisement

Trending