Connect with us

Svemir

GROBLJE SVEMIRSKIH LETJELICA TISUĆAMA KILOMETARA OD NAJBLIŽEG KOPNA: Gdje završe pali sateliti?

Postoji ‘groblje svemirskih letjelica’, gdje svemirske agencije sahranjuju svoje pale satelite, a nalazi se u izoliranom predjelu Tihog oceana.

‘Point Nemo’ (Lat. ‘nitko’) nalazi se gotovo 2.700 km od najbližeg kopna, piše Daily Mail.

Izuzetno izolirano mjesto                                  

Na groblju se nalaze ostaci oko 260 letjelica, većinom ruskih, koje su prvi put tamo završile 1971. godine. Radi se o načinu smanjivanja količine barem većih komada svemirskog smeća u orbiti.

Udaljenost ovog područja od kopna, kao i od plovnih putova i zračnih koridora omogućuje svemirskim agencijama da lakše izbjegnu opasne sudare.

“Manji sateliti izgore, ali komadi većih prežive i dođu do Zemljine površine”, izjavio je astronom dr. David Whitehouse.

‘Groblje’ je smještenu u jožnom dijelu Tihog oceana, između Australije, Novog Zelanda i Čilea.

Zbog oceanskih struja u tome dijelu nema ni puno hranjivih tvari, pa tamo nitko niti ne ribari.

Smanjivanje količine otpada u orbiti

Među svemirskim brodovima ‘sahranjenim’ u tom području nalaze se raketa SpaceX, nekoliko teretnih brodova Europske svemirske postaje, sovjetska svemirska postaja Mir, te preko 140 ruskih opskrbnih letjelica. Niti jedna od tih letjelica nije tamo stigla u jednom komadu.

Veliki objekti poput svemirskih postaja ponekad se raspadnu u nekoliko desetaka kilometara širok i preko tisuću kilometara dug ovalni oblak komada i komadića.

“Jedan od budućih posjetitelja ovog napuštenog mjesta biti će i Međunarodna svemirska postaja”, ustvrdio je dr. Whitehouse, dodavši kako se trenutačno planira staviti van službe u sljedećem desetljeću, nakon čega će biti pažljivo srušena u točku Nemo.

Sprječavanje gomilanja svemirskog otpada jedan je od razloga kontroliranog rušenja letjelica na Zemlju. Procjenjuje se kako u orbiti trenutno postoji oko 170 milijuna komada svemirskog smeća.

Od toga, samo 22.000 se prati, a komadi se kreću i brže od 27.000 km/h. Pri takvim brzinama čak i najsitniji komadići mogu ozbiljno oštetiti ili uništiti satelite.

Već sada se godišnje izgubi u prosjeku četiri satelita zbog sudara sa svemirskim otpadom, no situacija bi uskoro mogla biti još gora.

 

Continue Reading
Advertisement

Trending