Connect with us

Medicina

Ivan Đikić: Nova strategija u liječenju COVID-19

Grupa znanstvenika s Instituta za biokemiju II Sveučilišta Goethe u Frankfurtu na Maini sa suradnicima prepoznali su proteazu PLpro koronavirusa SARS-CoV-2, sličnu papainu, kao osnovni virusni enzim ali i moguću slabu točku ovog virusa koja bi čak mogla biti i njegovom Ahilovom petom.

PLpro je potreban za procesiranje virusnih polipeptida i sastavljanje novih virusnih čestica u ljudskoj stanici. Dodatno, SARS-CoV-2 koristi se ovim enzimom kako bi utišao odgovor imunog sustava na njegovu prisutnost te pomaže virusu da rad domaćeg imunog sustava okrene u svoju korist. Tako se virus lakše može replicirati i dalje širiti. Skupina znanstvenika dokazala je kako farmaceutici usmjereni prema PLpro proteazi putem nekovalentnog inhibitora blokiraju širenje virusa i povećavaju imunost na novi koronavirus u ljudskih epitelnih stanica, prvoj postaji ulaska virusa u organizam. Rezultati ovog istraživanja dostupni su javnosti kao rad predložen za objavljivanje u znanstvenim časopisima ugledne obitelji Nature.

– Naši rezultati nude uzbudljivu mogućnost dvostazne terapijske strategije putem ciljanja PLpro proteaze – istodobno se zaustavlja virus te se jača imuni sustav. Da bismo postigli ovako dubok uvid, kombinirali smo biokemijsko, strukturalno i funkcionalno znanje koje postoji na našem institutu pa sam iznimno zahvalan svojoj skupini znanstvenika koja je doista postigla mnogo u jako kratkom vremenu. Naše zajedničko istraživačko djelovanje s Institutom za medicinsku virologiju pod vodstvom Sandre Ciesek bilo je doista najbitnije kako bi se pokazalo da inhibicija PLpro proteaze zaustavlja virus – rekao je naš poznati znanstvenik prof. dr. sc. Ivan Đikić koji je voditelj skupine znanstvenika sa Sveučilišta Goethe koja potpisuje ovo postignuće.

Osim toga, drugi znanstvenici u Frankfurtu, Münchenu, Mainzu, Freiburgu i Leidenu pridonijeli su eksperimentalnim podacima, reagensima i savjetima, navodi se u priopćenju o ovom znanstvenom postignuću. Ovi rezultati donose jasnu znanstvenu logiku kojom se mogu dalje nastaviti istraživanja spojeva i lijekova koji targetiraju PLpro proteazu koronavirusa SARS-CoV-2. Jedna američka klinika u ovom trenutku radi kliničko testiranje lijeka Famotidina kojim se cilja PLpro na pacijentima s COVID-19.

– Ovo su doista uzbudljive vijesti. Ipak, djelovanje Famotidina na virusni PLpro još nije potvrđeno. Također, trebamo biti posebno pažljivi kod kliničke primjene jer inovativne terapije protiv PLpro mogu se razlikovati ovisno o tome je li riječ o ranim ili kasnijim stadijima COVID-19, kažu Đikić i Ciesek.

Izvor

Continue Reading
Advertisement

Trending