Connect with us

Medicina

Mozak svinje vratili su u život nakon smrti: Mogu li i ljudski?

Skupina znanstvenika pod vodstvom profesora Nenada Šestana s američkog Sveučilišta Yale razvila je BrainEx. Riječ je o sustavu koji može zaštiti mozak sisavaca od oštećenja nekoliko sati nakon smrti, javljaju večeras svjetski mediji.

Zahvaljujući BrainExu, neke funkcije u svinjskom mozgu ostale su sačuvane i satima nakon smrti, pokazala je studija objavljena u časopisu Nature.

Tijekom eksperimenta, znanstvenici su mozgove nekoliko svinja spojili na sustav koji je u njih pumpao tekućinu koja je predstavljala zamjenu za krv. Mozgu su tako uspjeli vratiti neke osnovne funkcije, ali životinjama ipak nisu vratili svijest.


foto: PIXSELL

Osim Nenada Šestana, u istraživanju je sudjelovao još jedan hrvatski znanstvenik, mladi Osječanin dr. Zvonimir Vrselja, koji je zajedno sa Stefanom G. Danieleom prvi autor studije.

– Kroz ovu studiju došli smo do dva glavna zaključka. Prvo, veliki mozak sisavca ima mogućnost povratka cirkulacije i nekih molekularnih i staničnih funkcija nekoliko sati nakon smrti. Naši rezultati ukazuju na to da je smrt stanica i organa proces koji se odvija postupno kroz vrijeme, odnosno nije jedan događaj – pojasnio nam je Nenad Šestan, profesor neuroznanosti, genetike, komparativne medicine i psihijatrije na Yaleu za Jutarnji list.

– Drugo, ovo je novi model u istraživanju mozga i potencijalno drugih organa nakon smrti. Primjenom ove tehnologije potencijalno bismo mogli osmisliti nove terapije za moždani udar i druge bolesti u kojima stanice ljudskog mozga umiru. Međutim, trebamo biti vrlo oprezni, a ne senzacionalni, u interpretaciji naše studije, jer mi još nismo ni blizu te moguće primjene – dodao je Šestan.

Znanstvenici ističu i kako je važna temeljita rasprava o tome treba li ovu tehnologiju primijeniti na ljudskom mozgu.

– Ako se potencijalno jednog dana primijeni na ljudskom mozgu, onda to treba učiniti po strogim etičkim standardima i pod nadzorom, kaže Šestan.

Izvor

Continue Reading
Advertisement

Trending