Connect with us

Svemir

Novo otkriće: Tajanstveni signali iz svemira uočeni i u našoj galaksiji

MAGNETAR SGR 1935+2154, odnosno posebni oblik neutronske zvijezde koji ima izrazito jako magnetsko polje, a koji se nalazi unutar naše galaksije, mogao bi biti rješenje zagonetke izvora moćnih radiosignala koji dolaze iz dalekog svemira i koji zbunjuju astronome već godinama.

Znanstvenici su 28. travnja ove godine zabilježili kako je s mrtve zvijezde, udaljene od nas samo 30.000 svjetlosnih godina, došao kratkotrajni, ali nevjerojatno jak radioval; toliko sjajan da bi se mogao vidjeti iz druge galaksije.

Astronomi su tek počeli obrađivati ove nove podatke tako da za sada nije objavljena službena studija, no mnogi od njih smatraju kako bi ovaj signal mogao napokon odgovoriti na pitanje koje već neko vrijeme muči astronome – što je točno izvor brzih provala radiovalova (FRB, fast radio bursts).

“Ovo otkriće ukazuje na to da FRB-i dolaze iz magnetara”, rekao je za Science Alert astronom Shrinivas Kulkarni iz Caltech-a.

Kako izgledaju misteriozni FRB-i

Jedna od najvažnijih karakteristika misterioznih signala iz dubokog svemira, odnosno brzih provala radiovalova, jest to da su oni kratkotrajni i nepredvidivi. Obično se pojave iznenada na nekom dijelu neba i traju tek nekoliko milisekundi.

Ponavljajući FRB-i, dakle kada se ne radi samo o jednom intervalu, već o više njih uzastopce, vrlo su rijetki i posebice privlače pažnju znanstvenika.

Naime, ovi izboji jedni su od najfascinantnijih misterija u kozmosu. Izuzetno su snažni, neki oslobađaju više energije od 500 milijuna Sunca, a traju manje od treptaja oka – samo nekoliko milisekundi.

Prošle su godine znanstvenici projekta CHIME objavili da su detektirali osam novih ponavljajućih FRB-a, što znači da smo ih do sada zabilježili 11. Sveukupno smo ih, ponavljajućih i jednokratnih, uočili preko 150.

Magnetar – krivac za tajanstvene radiovalove?

Moguća objašnjenja za izvor FRB-a kretala su se od supernove, crnih rupa do izvanzemaljaca. Među njima bila je i pretpostavka da ove radiovalove stvaraju magnetari.

Magnetari su posebno neobičan tip neutronske zvijezde, odnosno izuzetno gust ostatak jezgre koja je preostala nakon što je masivna zvijezda eksplodirala u supernovu. No, magnetari imaju mnogo moćnije magnetsko polje od običnih neutronskih zvijezda – koje zna biti oko 1000 puta jače; što ima zanimljiv gravitacijsku učinak na to nebesko tijelo.

Kako gravitacijska sila pokušava održati zvijezdu u jednome komadu, unutarnja sila, odnosno magnetsko polje magnetara je toliko snažno da iskrivljuje oblik zvijezde. To dovodi do stalnih napetosti između dviju sila, zbog čega na magnetaru nastaju snažni “zvijezdotresi” i divovske baklje.

Tehnološki napredna izvanzemaljska civilizacija

Manje popularno objašnjenje za izvor ovih signala je da se radi o nekoj vrsti izvanzemaljskog svemirskog broda koji je proizvela tehnološki napredna izvanzemaljska civilizacija. Astrofizičarka Ingrid Stairs ne smatra da je ta opcija vjerojatna.

“FRB-ovi dolaze iz različitih smjerova i s različitih udaljenosti, stoga vjerojatno dolaze iz različitih galaksija“, rekla je Stairs.

“Čini mi se jako malo vjerojatnim da bi toliko puno različitih izvanzemaljskih civilizacija proizvodilo istu vrstu signala na isti način“, objasnila je.

Kulkarni smatra da magnetar može proizvesti i jače izboje od onog zamijećenog 28. travnja te da bi SGR 1935+2154 mogao podnijeti i tisuću puta jaču eksploziju.

Naravno, ovo su tek preliminarni nalazi i astronomi trebaju analizirati spektar izboja kako bi utvrdili ima li sličnosti sa spektrima FRB-a koji su stigli izvan naše galaksije. Ako se pokaže da se spektri ne podudaraju, misterij i dalje ostaje neriješen.

Problem različitih FRB-a

Čak i ako ispadne da je SGR 1935+2154 izvor FRB-a, to ne znači da su magnetari jedini objekti koji odašilju ove tajanstvene radiovalove. Naime, FRB-i znaju biti dosta raznoliki i nepredvidivi. Nedavno su, primjerice, znanstvenici uočili jedan FRB koji se ponavlja svakih 16 dana. FRB 180916.J0158+65 ponavlja se svakih 16,35 dana. Ovaj neobičan FRB tijekom četiri dana svakih sat vremena izbaci signal ili dva, a zatim je neaktivan sljedećih 12 dana, da bi potom ponovio ciklus.

Periodični objekti u svemiru mogu biti binarni sustavi zvijezda i crne rupe. Razdoblje od 16,35 dana moglo bi ukazivati na orbitu zvijezde, s tim da je FRB okrenut prema Zemlji samo tijekom određenog dijela orbite.

Moguće je da se radi i o aktivnosti crne rupe. Naime, FRB 180916.J0158+65 spada u šačicu FRB-a za koje su znanstvenici uspjeli odrediti gdje se otprilike nalaze u svemiru. Njegov izvor je lociran na periferiji spiralne galaksije koja je od nas udaljena 500 milijuna svjetlosnih godina.

To znači da se vjerojatno ne radi o supermasivnoj crnoj rupi (koja je obično smještena u središtu galaksije), ali da je moguće da se radi o onoj zvjezdane mase. U tom slučaju vjetrovi pratećeg objekta ili plimni poremećaji iz crne rupe mogu povremeno na neki način blokirati FRB zračenje.

Naravno, ne može se isključiti da je izvor i ovog FRB-a pojedinačni, usamljeni objekt poput magnetara, no to objašnjenje ne odgovara trenutnim podacima.

Izvor

Continue Reading
Advertisement

Trending