Connect with us

Fizika i kemija

Otkriven dijamant s mineralom koji nikada nije viđen

U južnoafričkom rudniku Cullan Nine, poznatom po otkriću dva najveća dijamanta koji se nalaze među kraljevskim dijamantima britanske krune, na dubini manjoj od 1 kilometra ispod površine Zemlje otkriven je dijamant koji u sebi sadrži zarobljen mineral CaSiO3, odnosno kalcij silikatni perovskit. To je jedan od 4 najrjeđa minerala na Zemlji i nikada nije pronađen u prirodi, jer se, sudeći prema laboratorijskim eksperimentima i teorijama može pronaći samo na velikim dubinama, većim od 700 kilometara ispod površine našeg planeta.

Dijamant je pronađen u kimberlitu, vrlo bazičnoj eruptivnoj stijeni porfiroidne strukture, tamne boje, sastavljene od olivina, broncita, kromova dioksida i tinjaca. Kimberliti su poznati kao matične stijene dijamanata. Relativno teška ugljična izotopna struktura okolnog dijamanta, zajedno s netaknutom visokotlačnom CaSiO3 strukturom, pruža dokaze da se ploče oceanske kore koje duboko utonu u Zemlju recikliraju u donji plašt.

Istraživači kažu da je ovo jedan od najvrjednijih ali i znanstveno najzanimljivijih dijamanata ikada otkrivenih, a izdržao je pritisak oko 24 milijarde paskala, što je ekvivalent od 240.000 atmosfera.

“Ovo predstavlja fundamentalan dokaz o tome što se događa kada se oceanske ploče spuste duboko u Zemlju”, navodi dr. Graham Pearson sa Sveučilišta Alberta koji je u suradnji sa svojim kolegama sa Sveučilišta British Columbia o drugih sveučilišta analizirao dijamant promjera od samo tri milimetra, a svoja su otkrića objavili u publikaciji Nature.

Znanstvenici kažu da je ovo jedan od najvrjednijih nalaza u geoznanosti koja istražuje mineralogiju Zemljinog plašta kroz njegove dubine i pruža nam uvid u još jedan proces formiranja našeg planeta i procesa koji se odvijaju na dubinama na koje još dugo nećemo moći zaviriti.

Znanstvenici ne navode kolika bi mogla biti tržišna vrijednost ovog dijamanta, no za njih je on neprocjenjiv.

Izvor

Continue Reading
Advertisement

Trending