Connect with us

Arheologija

Otkrivena je nova vrsta letećih dinosaura

Kineski znanstvenici su nedavno otkrili novu vrstu letećih dinosaura. Velika je zanimljivost u tome što novootkriveni fosil svojim izgledom podsjećaju na – šišmiše.

Ovo nevjerojatno otkriće baca neko novo svjetlo na proces razvijanja dinosaura u ptice.

Fosilni ostaci neobične vrste dinosaura su pronađeni još 2017. u Liaoningu. Tamo su, na sjeveroistoku Kine, izazvali priličnu početnu zbunjenost.

Kineski paleontolog Min Wang je ove leteće dinosaure nazvao Ambopteryx longibrachium. “Nije izgledalo kao ptica, a niti kao dinosaur”, konstatirao je na početku.

Studija o tome je objavljena u časopisu Nature.

Detaljna istraživanja su pokazala da je to u stvari sitni dinosaur teropod s jedinstvenim prednjim udovima i membranskim krilima. Težio je oko 306 grama i bio dugačak 32 centimetra. Zbog takvih mjera i anatomskog nedostatka (prsne kosti) smatra se da u pitanju bio stvor više sličan šišmišu.

Ovaj fosil je star 163 milijuna godina. Već je druga po redu vrsta pronađenog dinosaura u povijesti koja prikazuje dinosaure s krilima nalik na šišmiša. Ta je karakteristika, treba napomenuti, bila vidljiva u prapovijesnim letećim vjevericama, šišmišima i pterosaurima.

Jedini dinosaur s iole sličnim osobinama ovome je bio – Yiqi. Nakon što je pronađen, opisan je u studiji objavljenoj 2015. godine.

Yiqi i Ambopteryx zajedno pripadaju maloj porodici dinosaura zvanih scansoriopterygids.

U Kini je pronađeno zaista puno novih vrsta dinosaura. To se naročito tiče pernatih fosila koji pokazuju direktnu vezu između ptica i dinosaura.

Izvor

Continue Reading
Advertisement

Trending