Connect with us

Svemir

Procesori za svemir pod povećalom

Na slici gore Europska svemirska agencija nam prikazuje sićušne integrirane krugove pod povećalom koji su urezani na jednom silicijskom waferu.

Kako bi se smanjili veliki troškovi proizvodnje specifičnih procesora namijenjenih europskim svemirskim projektima, razni čipovi, koje su dizajnirale različite tvrtke za više ESA projekata, prešani su u iste silicijske wafere u specijaliziranim pogonima za proizvodnju poluvodiča.

Nakon proizvodnje čip koji se još uvijek nalazi na waferu se testira, a zatim se waferi režu. Čipovi postaju spremni za uporabu kada se smjeste u zaštitna kućišta poput klasičnih “zemaljskih” mikroprocesora i prođu završna ispitivanja kvalitete.

Ti minijaturni “mozgovi” se potom povezuju s drugim elementima poput senzora, aktuatora, sustava za pohranu ili napajanja za potrebe satelita i drugih svemirskih misija i letjelica.

S obzirom na vrijeme i novac potreban za razvoj ovako složenih čipova, ESA-in odjel za mikroelektroniku stalno nadograđuje katalog dizajna čipova koji je dostupan europskoj industriji kroz licence ESA-e.

Čipovi se kreću u rasponu od onih jednostavnih koji obrađuju jednostavnije funkcije poput dekodiranja signala sa Zemlje radi kontrole satelita do vrlo složenih računalnih zadataka poput nadzora rada čitave svemirske letjelice.

Izvor

Continue Reading
Advertisement

Trending