Connect with us

Svijet

Ptica se “vratila iz mrtvih”: Izumrla prije 136.000 godina

Vrsta ptica neletačica koja je nastanjivala otok u Indijskom oceanu izumrla je nakon što je ocean progutao njezin otok, a zatim se nakon povratka otoka vratila i ona, javlja Independent.

Nekoliko desetaka tisuća godina prije dolaska predaka bjeloglavog pijetlovana na atol Aldabru, taj morski greben nastanjivala je izuzetno slična vrsta neletačica, koja je prva evoluirala od njihovog zajedničkog pretka na Madagaskaru. Ta je vrsta zbrisana prije 136.000 godina kada je rast razine mora potopio njihov otok, koji se ponovno pojavio prije otprilike 100 tisuća godina zbog ledenog doba koje je uzrokovalo pad razine mora.

Njihovi su preci dakle u dva potpuno odvojena navrata naselili Aldabru i oba puta izgubili sposobnost leta, zbog manjka prirodnih predatora. Taj se proces razvoja neke vrste, u različitom vremenu, iz zajedničkog pretka naziva iterativnom, tj. ponovljenom evolucijom.

Uspoređujući njihove kosti, znanstvenici su zaključili da se njihova evolucija dogodila dvaput unutar nekoliko tisuća godina. To je prvi zabilježen slučaj iterativne evolucije u rodu Rallus koji pripada obitelji barskih koki.

– Ovi jedinstveni fosili pružaju neopovrgljiv dokaz da je član roda Rallus kolonizirao atol, vjerojatno sa Madagasara, i neovisno izgubio mogućnost leta u oba slučaja. – rekao je dr. Julian Hume, ptičji paleontolog i istraživački asistent na londonskom Prirodoslovnom muzeju i vodeći autor članka.

– Ne znamo ni za jedan drugi primjer kod ptica općenito koji tako očito demonstrira ovaj fenomen. Samo su na Aldabri, koja ima najstariji paleontološki zapis od svih oceanskih otoka u regiji Indijskog oceana, dostupni fosilni dokazi koji demonstriraju efekte promjene u razini mora na događaje izumiranja i rekolonizacije. – izjavio je profesor David Martill sa Sveučilišta u Portsmouthu, koautor članka.

Istraživači su također spomenuli da su iguane i neke vrste guštera također rekolonizirale atol, iako je većina tih vrsta u međuvremenu izumrla zbog invazivnih crnih štakora, prenosi IFLScience.

Izvor

Continue Reading
Advertisement

Trending