Connect with us

Medicina

Senzacionalan uspjeh: Dokazali smo djelovanje antitijela, na putu smo do lijeka za COVID-19

Prema pisanju njemačkog Braunschweiger-Zeitunga, znanstvenici iz tamošnjeg Helmholtz centra za infektivna istraživanje uspjeli su prepoznati antitijela koja sprečavaju novi koronavirus SARS-CoV-2 da uđe u stanicu.

– Ovo je jasan znanstveni proboj koji nas upućuje da smo na pravom putu prema razvoju lijeka za COVID-19, rekao je prof. dr. sc. Luka Čičin-Šain, naš znanstvenik koji radi u Helmholtz centru u Braunschweigu za te njemačke novine.

U ovom istraživanju prof. Čičin-Šain i kolege analizirali su više od šest tisuće antitijela, od kojih 750 pokazuje reakciju na koronavirus, što je preduvjet za uspješnu borbu protiv ovog patogena koji je uspio svijet staviti u karantenu. Sada se na antitijelima vrše dodatna istraživanja kako bi se jasnije utvrdila njihova učinkovitost. Cilj ovog istraživanja, navodi se dalje, nije cjepivo nego lijek kojim bi se liječilo pacijente s ozbiljnijim oblikom COVID-19.

– Princip kojim se vodimo jest pasivna imunizacija. Učinak je trenutačan, antitijela uklanjaju potencijal virusa, rekao je prof. dr. sc. Stefan Dubel s tehničkog sveučilišta u Braunschweigu.

Potraga za najučinkovitijim antitijelom koje bi tako imalo i potencijal za razvoj lijeka trebala bi se nastaviti do sredine lipnja. Znanstvenici iz Braunschweiga nadaju se kako će se prvi pacijenti njihovim lijekom tretirati već ujesen.

Izvor

Continue Reading
Advertisement

Trending