Connect with us

NASA

Skupina entuzijasta iznenadila ugledne znanstvenike fotografijama neobične pojave

Grupa znanstvenika amatera iz Alberte u Kanadi nije bila sigurna što su zapravo ljubičasti (ponekad zeleni) lukovi na noćnom nebu koje su fotografirali.

Međutim, o čemu se točno radi nisu bili sigurni ni znanstvenica iz NASA-e Elizabeth MacDonald ni profesor fizike i astronomije sa Sveučilišta Calgary Eric Donovan – inače tim znanstvenika poznat pod nadimkom ‘Lovci na aurore’, piše Guardian.

Kad je poznatim znanstvenicima grupa znanstvenih amatera pristupila u pubu i pokazala im fotografije, Donovan je rekao da je jedino siguran kako nije u pitanju tzv. ‘protonska aurora’.

– Kad sam vidio sliku, jedino sam znao da nije u pitanju ‘protonska aurora’. A kako je neobična pojava trebala ime, predložili smo ‘Steve’, rekao je.

Inspiraciju su, kaže, dobili iz animiranog filma iz 2006. ‘Preko ograde’ u kojem životinje nailaze na misteriozan red grmova.


Foto: Megan Hoffman / Nasa

Snimljeni fenomen sad ima i skraćeni oblik službenog imena koje glasi: jaka termalna emisija povećanja brzine (‘strong thermal emission velocity enhancement’ ili skraćeno STEVE). Pojava se može vidjeti i nešto južnije nego uobičajena polarna svjetlost, a smatra se da je riječ o optičkoj manifestaciji jedne druge pojave – strujanja iona ispod aurore. Steve je zapravo traka ioniziranog plina koji putuje brzinom od 6,4 km u sekundi.

Prošli tjedan NASA je pozvala znanstvenike i fotografe amatere da pomognu u istraživanju te pojave i fotografije objave u sklopu projekta AurorasaurusIzvor.

– Ovo predstavlja jednu sasvim novu fazu u suradnji između profesionalnih i amaterskih znanstvenika, rekao je Donovan.

Izvor

Continue Reading
Advertisement

Trending