Connect with us

Električna vozila

Što radi CERN kod Mate Rimca

U Hrvatsku je u službeni posjet stigla peteročlana Stručna misija Europskog laboratorija za fiziku čestica (CERN), koja bi trebala dati konačno zeleno svjetlo Hrvatskoj da dođe do pridruženog članstva u jednom od najvećih istraživačkih laboratorija svijeta koji je između ostaloga odgovoran za otkriće čuvene „božje čestice“, odnosno Higgsovog bozona.

Mada je bilo za očekivati da će Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak članove CERN-a povesti samo na “uobičajenu turu” razgledavanja znanstvenih institucija poput Ruđera, ona ih je dovela ravno u Svetu Nedelju, odnosno u pogone tvrtke Rimac Automobili. Ako se pitate zbog čega je odabrala upravo ekipu Mate Rimca, ministrica je rekla kako CERN nije samo znanstveni laboratorij već i veliki rasadnik hi-tech industrije i inovacija, čime se Hrvatskoj otvaraju velike mogućnosti, kako za one stručnjake koji rade u znanosti, tako i za one u industriji.

Suradnja s CERN-om i Europskom svemirskom agencijom (ESA-om) neće biti isključivo na polju znanosti i fizike, već će se proširiti na IT sektor, tehnologiju i inženjerstvo općenito, a kako najveći laboratorij na svijetu treba najbolje magnete na svijetu i materijale s određenim svojstvima, ministrica kaže da sve što nastane kao nusprodukt istraživanja u konačnici ima veliku primjenu i utjecaj na industriju.

Mada to ministrica nigdje nije navela, naše mišljenje je da CERN-u nije bilo jednostavno pokazati nešto poznato i visokotehnološko u Hrvatskoj iz domene industrije kada industrije gotovo da i nemamo. Pored toga postoji velika mogućnost da su CERN-ovci sami zamolili da ih dovede Mati jer sigurno znaju za njegove superautomobile i energetsko-baterijske sustave koji bi se zasigurno mogli koristiti za njihove potrebe pa se nećemo začuditi ako na nekim budućim CERN-ovim projektima uskoro ugledamo natpis “powered byRimac”.

Izvor

Continue Reading
Advertisement

Trending