Connect with us

More

Studija: Na morskom dnu nalazi se najveća koncentracija mikroplastike u povijesti

RAZINA mikroplastike na morskom dnu najviša je u povijesti te 1,9 milijuna komadića plastike zna prekrivati samo jedan kvadratni metar.

Stručnjaci su rekli da su “šokirani” obimom mikroplastike pronađene na morskome dnu.

Plutajuća plastika čini manje od 1% od 10 milijuna tona plastike koja svake godine uđe u svjetske oceane, navodi se u istraživanju koje je predvodilo Sveučilište Manchester u Velikoj Britaniji. Znanstvenici su smatrali da se preostalih 99% akumulira duboko u oceanu, ali do sada nije bilo jasno gdje je točno ostatak plastike završio.

Morske struje prenose mikroplastiku

Prema studiji koja je danas objavljena u časopisu Science, duboke morske struje djeluju kao transportne trake, prenoseći sitne plastične fragmente i vlakna preko morskog dna. Zahvaljujući tim strujama, mikroplastika se gomila u ogromnim nakupinama koje su stručnjaci iz Velike Britanije, Njemačke i Francuske nazvali “žarištima mikroplastike”.

Ekolog Ian Kane sa Sveučilišta Manchester kazao je kako je bio šokiran s količinom mikroplastike na morskome dnu. Rekao je za CNN je da su boce, vrećice i slamke koje često vidimo kako plutaju na površini mora samo “vrh sante leda”.

Mikroplastiku mogu u sebe unijeti razni mikroorganizmi čime se ona prenosi dalje kroz hranidbeni lanac. Studija, kažu autori, pokazuje prvu izravnu vezu između koncentracija mikroplastike na dnu mora i struje, za koju se znanstvenici nadaju da će im omogućiti predviđanje stvaranja žarišta i istraživanje njihova utjecaja na morski život.

Izvor

Continue Reading
Advertisement

Trending