Connect with us

Svemir

SVEMIR SE, PO SVIM ZAKONIMA FIZIKE, TREBAO SAMOUNIŠTITI: Zašto se to ipak nije dogodilo? Znanstvenici imaju par teorija

Po onome što znanstvenici znaju, naš svemir uopće ne bi trebao postojati.

Najbolji znanstvenici svijeta muče se otkriti zašto naš svemir nije uništio sam sebe čim je nastao. Jer upravo je to ono što se, po poznatim zakonima fizike, trebalo dogoditi, piše The Independent.

No očito nije.

Rezultati ne odgovaraju znanstvenom modelu

Po standardnom znanstvenom modelu, na početku svemira postojala je jednaka količina materije i antimaterije. Problem je u tome što bi u tom slučaju one u potpunosti uništile jedna drugu, te ne bi ostalo ništa od materije koja nas danas okružuje.

 

Znanstvenici grozničavo tragaju za nekom razlikom između materije i antimaterije koja bi objasnila zašto svemir još uvijek postoji. Isprobali su razne mogućnosti, da su imale različitu masu, električni naboj, ili nešto treće, ali nisu uspjeli pronaći zadovoljavajući odgovor.

To je dovelo do pitanja zašto svemir još uopće postoji.

“Sva naša promatranja prikazala su potpunu simetriju između materije i antimaterije, zbog čega svemir zapravo ne bi trebao postojati”, objasnio je Christian Smorra, autor novog istraživanja provedenog u CERN-u.

“Negdje mora doći do asimetrije, ali mi jednostavno ne možemo pronaći razliku.”

Jedan od posljednjih prijedloga je da materija i antimaterija imaju različit magnetizam. No istraživanja su pokazala i da su po tome identične.

Studija koju je proveo dr. Smorra krenula je s mjerenjem antiprotona kako bi otkrila po čemu se razlikuju od protona koji nas okružuju. Izmjerili su magnetizam antiprotona detaljnije nego ikad prije, te su na svoje iznenađenje otkrili kako materija i antimaterija djeluju apsolutno simetrično.

BASE eksperiment u CERN-ovom antiprotonskom usporivaču u Ženevi Foto: STEFAN SELLNER, FUNDAMENTAL SYMMETRIES LABORATORY, RIKEN, JAPAN

U sklopu ovog eksperimenta u CERN-u, nazvanog Baryon–Antibaryon Symmetry Experiment (BASE), znanstvenici su hvatali antiprotone u posebne ‘zamke’ jer nije moguće držati antimateriju unutar fizičke posude.

Nadaju se ispitati antiprotone još detaljnije, kako bi možda uspjeli pronaći neku razliku.

No drugi znanstvenici već traže druge mogućnosti, uključujući i to da antimaterija ima naopaku gravitaciju, što praktički znači da bi padala prema gore.

 

Continue Reading
Advertisement

Trending