Connect with us

Svijet

U SAD-u zbog nebodera godišnje ugine 600 milijuna ptica

U Sjedinjenim Državama oko 600 milijuna ptica ugine svake godine zbog zalijetanja u nebodere, kaže istraživanje Laboratorija za ornitologiju Cornell. Chicago, Houston i Dallas su zasad najsmrtonosniji za ptice.

Ptice, naime, mogu postati dezorijentirane i početi se zalijetati u zidove zato što su privučene umjetnim svjetlom. Problem je još izraženiji tijekom migracijskih sezona kad oko milijardu ptica putuje od Kanade do Latinske Amerike.

“Chicago, Houston i Dallas pozicionirani su upravo na putu zračnih koridora u Sjevernoj Americi. Zbog njihovog položaja, a i visine zgrada, prijetnja su pticama selicama. Čak i bez obzira na godišnje doba”, tvrdi ornitolog Kyle Horton, koji je i voditelj istraživanja.

Osim visine zgrada, problem predstavlja i vrijeme samih migracija. Mnoge ptice lete noću pa ih privlači sjaj nebodera u mraku. Neke ptice svjetlost može toliko dezorijentirati da lete uokolo satima te na kraju iscrpljene slijeću u negostoljubivu i opasnu okolinu.

Ove životinje također mogu biti zbunjene zbog biljaka iza prozora. One iz pogrešno vide kao sigurno mjesto slijetanja i zalete se u prozor.

Organizacija Lights Out New York apelira tako na stanovnike visokih zgrada i nebodera da gase nepotrebna svjetla tijekom migracijskih sezona na proljeće i jesen. Tvrde kako bi tako zaštitili ptice i istovremeno smanjili trošak energije.

“Ako vam nisu potrebna svjetla, isključite ih”, poručio je Horton, “Radi se o velikom problemu, no čak i djelovanje na lokalnoj razini može napraviti veliku razliku.”

Izvor

Continue Reading
Advertisement

Trending