Connect with us

Medicina

VELIKI USPJEH HRVATSKE ZNANSTVENICE ANĐELE ŠARIĆ: Bila je u timu koji je otkrio jednu od tajni Alzheimerove bolesti

Međunarodni istraživački tim, u kojemu je bila i hrvatska znanstvenica dr. Anđela Šarić, otkrio je iznenađujuće “ponašanje” toksičnih oligomera u procesu agregacije amiloida koji su uključeni u Alzheimerovu, ali i druge neurodegenerativne bolesti. To otkriće, objavljeno u prestižnom časopisu Nature Chemistry koji ga je predstavio na naslovnici, otvara putove novim terapijama protiv Alzheimerove, Parkinsonove i drugih neurodegenerativnih bolesti.

Oligomeri
– To je istraživanje o amiloidnim vlaknima koja nastaju kada se ‘zdravi’ proteini počnu lijepiti jedni na druge i samoorganizirati u duga vlakna. Ta vlakna se onda međusobno isprepliću u plakove, primjerice u mozgu kod ljudi oboljelih od Alzheimerove bolesti te su jedan od glavnih markera bolesti. Sada znamo da ta vlakna i plakovi sami po sebi nisu toksični za stanicu. No, mali oligomeri, nakupine od oko dva do 20 proteina, koji se nalaze na putu od proteina do vlakana, jesu toksični za stanicu – pojasnila je dr. Anđela Šarić, izvanredna profesorica na University College London (UCL).

– Ti mali oligomeri su vjerojatno jedan od uzroka propadanja neurona, iako nije jasno zašto i kako. Ali, zbog toga su jedna od meta za lijekove. U ovom radu smo prvi put izmjerili koncentracije i veličine tih oligomera. Zatim, razvili smo model za njihovu dinamiku: kako proteini počnu stvarati oligomere i kako se ti oligomeri onda pretvaraju u vlakna i plakove. Zanimljivo, kad oligomer jednom postane vlakno, ono onda proizvodi nove oligomere. To dovodi do pozitivne sprege i eksponencijalnog rasta koncentracije oligomera te najvjerojatnije do napredovanja bolesti – dodala je dr. Šarić koja je druga autorica studije.

Njezina grupa s UCL-a razvila je fizikalne simulacije procesa koje uključuju minimalne strukture proteina i vlakana, što je objavljeno na naslovnici časopisa Nature Chemistry.

Procesi
– To je fundamentalno otkriće koje razjašnjava dinamiku toksičnih oligomera i nema za namjeru nužno pružiti direktnu kliničku primjenu. Moja je grupa potpuno na fundamentalnoj, fizikalnoj strani razjašnjavanja tih procesa i ne bavi se direktno kliničkim problemima. No, naši suradnici Vendruscolo, Knowles i Linse ujedno vode kompaniju Wren Therapeutics koja se bavi razvojem lijekova putem razumijevanja fizikalnih procesa uključenih u stvaranje amiloidnih nakupina. Kompanija je razvila nekoliko molekula koje usporavaju proces agregacije tako da ‘napadaju’ određene fizikalne procese. Ovaj naš rad razjašnjava na koje bi se oligomere inhibitori trebali vezati kako bi bili najučinkovitiji – zaključila je dr. Anđela Šarić.

Izvor

Continue Reading
Advertisement

Trending