Connect with us

Svijet

VIDEO: Robot odradio prvu smjenu u restoranu

Robot Flippy kojeg su izradili inženjeri tvrtke Miso Robotics, uspješno je odradio svoju prvu smjenu u Caliburger restoranu brze hrane u Pasadeni.

Nakon više mjeseci učenja i prakse u pripremi brze hrane, Flippy je napokon stupio na svoje radno mjesto, čime je zaprijetio ljudskim zaposlenicima koji rade na tim poslovima, jer može raditi 24 sata na dan kapacitetom od 150 burgera na sat, bez pauze za gablec i ručak, godišnjeg odmora i plaće, a nije ni član bilo kakvog sindikata.

Za razliku od drugih robota kuhara koje smo već imali prilike vidjeti, ovo nije eksperimentalni robot koji služi samo za demonstraciju umjetne inteligencije u kuhinji, već ekonomski isplativ proizvod koji će svojim radom vrlo brzo opravdati troškove instalacije.

U svojem priopćenju Miso Robotics navodi kako će u budućnosti kuhinje i dalje imati ljude, ali uz njih možemo očekivati i robote. “Ova tehnologija nije tu zbog ukidanja radnih mjesta, već Flippya treba gledati kao treću ruku”, navodi David Zito, suosnivač i CEO tvrtke.

Postojeća inačica treba ljudskog suradnika koji postavlja burgere na roštilj i na njih u odgovarajućem trenutku slaže sir, povrće i umak, dok je Flippy zadužen da se brine oko pečenja mesa, što znači da okreće burgere i na kraju ih stavlja na pecivo, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Kako bi robot bio ekonomski isplativ restoranima, Miso ga je postavio u oblik male stolice na kotačima opremljene rukom sa 6 osovina koja funkcionira prikupljanjem podataka sa senzora koji uključuju termalne senzore, 3D senzore i kamere, uz čiju pomoć može prepoznati prostor i snalaziti se u njemu.

Jedno od tehnoloških unaprjeđenja Flippya je u tome što njegova umjetna inteligencija stalno poboljšava svoju tehniku, pa će biti sve bolji kako će više raditi, što bismo očekivali i od ljudskih radnika.

Kako će prolaziti vrijeme, osim hamburgera će peći i druge stvari poput piletine, slanine, luka i drugih stvari koje se mogu pronaći u lancima brze prehrane.

Trenutna cijena kupnje i instalacije Flippya iznosi 60.000 dolara (358.907 kn), što znači da bi se recimo u našim restoranima isplatio već za pedesetak bruto plaća (ili 100 neto), koliko bi trebalo izdvojiti za prosječnog ljudskog zaposlenika tipa pomoćnog kuhara koji uzgred ne može imati 24-satno radno vrijeme.

Možda bi naši ugostitelji na Jadranu koji muku muče sa sezonskom radnom snagom mogli razmisliti o Flippyu. Možda bi im bilo isplativije uvesti njega nego nekog stranog državljanina.

Izvor

Continue Reading
Advertisement

Trending