Connect with us

Medicina

Vodeći američki epidemiolog: ovaj lijek dokazano djeluje na COVID-19

Hidroksiklorokin je predmet stalne prepirke, no barem u slučaju jednog potencijalnog lijeka za COVID-19 slaže se sve više i više stručnjaka. Stručnjaci s američkog National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID) istraživali su i nadgledali studiju prema kojoj su pacijenti koji su uzimali lijek remdesivir pokazivali oko 30 posto brži oporavak od kontrolne skupine koja nije dobivala tretman. NIAID vodi Anthony Fauci, vodeći američki epidemiolog koji je u stalnom prijeporu s Donaldom Trumpom. On je rekao kako podaci pokazuju da Remdesivir ima “neprijeporan, znatan i pozitivan učinak na smanjenje vremena oporavka”. Studija je pokazala kako je prosječno vrijeme oporavka kod pacijenata koji su uzimali Remdesivir 11 dana, dok je kod onih koji ga nisu uzimali 15 dana.

– Iako 31 posto nije toliko impresivno kao sto posto, riječ je o vrlo važnoj potvrdi pretpostavke (proof of concept, op. a.) jer je dokazano da lijek može blokirati virus – rekao je Fauci novinarima u Bijeloj kući, prenosi AFP.


Foto: CARLOS BARRIA

Prema studiji, uz uporabu ovog lijeka smrtnost je niža, ona je u pacijenata koji su tretirani lijekom bila osam posto, dok je u kontrolnoj skupini bila 11,6 posto. Studija koja je počela 21. veljače uključila 1063 pacijenta na 68 lokacija u Sjedinjenim Državama, Europi i Aziji. Studiju je pozitivnom viješću proglasio i Donald Trump koji je podržao ubrzano izdavanje dozvole za primjenu lijeka kod Američke agencije za hranu i lijekove, što omogućuje liječnicima da lijek redovito i propisuju. Daniel O’Day, ravnatelj farmaceutske kompanije Gilead Sciences koja je osmislila taj lijek, obećao je donirati milijun i pol doza koje su dovoljne za liječenje 140.000 pacijenata. Nakon toga, rekao je, kompanija bi počela s prodajom lijeka po vrlo prihvatljivim cijenama.

Kako je večernji pisao, remdesivir nije pokazao neke impresivne rezultate u liječenju ebole. Smatra se da remdesivir može spriječiti replikaciju novog koronavirusa inhibirajući replikaciju njegova RNA. Dr. Fauci smatra kako je dodatna prednost uspjeha ove studije što će se na istom principu moći nastati i drugi lijekovi koji će možda biti efikasniji.

Činjenica je ipak da nije riječ o magičnom lijeku, a kao i kod drugih, tako se i za remdesivir vežu ovakve ili onakve vijesti. Svjetska zdravstvena organizacija objavila je pa povukla kinesku studiju na 237 pacijenata, gdje se nisu pronašli nikakvi pozitivni efekti osim onih pacijenata koje je bilo potrebno postaviti na respirator. No problem je s kineskim studijama tog lijeka to što ne mogu prikupiti dovoljan broj pacijenata za testiranje. Ranije je National Institutes of Health objavio pozitivne rezultate studije u kojoj je lijek primjenjivan na makaki majmunima.

Izvor

Continue Reading
Advertisement

Trending