Connect with us

Budućnost

Za 6 godina moći ćete pozvati leteći taksi

Govoreći na South by Southwest festivalu u Austinu (SXSW), izvršni potpredsjedik Bella za tehnologiju i inovacije Michael Thacker, kaže da ljudi već dugo sanjaju leteće aute i leteće taksije, a sada je tehnologija koja to omogućuje već dostupna, pa očekuje da će se leteći taksiji vinuti u nebo do najkasnije 2025. godine.

Thacker je rekao da se Bell udružio s Uberom i nekoliko aeronautičkih tvrtki poput francuskog Safrana, kako bi stvorio flotu letećih taksija koji će uzlijetati i slijetati vertikalno. Taj projekt letećeg osobnog vozila pod nazivom Nexus temelji se na električnom pogonu i prema mišljenju Thackera, znatno je tiši, jeftiniji i učinkovitiji od klasičnih helikoptera. Bellov stručnjak kaže da ti leteći taksiji neće zamijeniti kopneni transport, već će ga samo dopuniti novom dimenzijom.

Prema njegovom mišljenju, ne treba očekivati da će se to dogoditi preko noći s tisućama letjelica, već će u početku ta služba funkcinirati u samo nekoliko gradova, s flotom od nekoliko tuceta vozila. Njegovo predviđanje je malo optimističnije od onoga koje je na SXSW festivalu prezentirao AIAA (Američki institut aeronautike i astronautike), koji korištenje letećih taksija u komercijalnom zračnom transportu vidi u 2050-im godinama, što će ponajviše omogućiti razvoj AI-a i tehnologije baterija.

Izvor

Continue Reading
Advertisement

Trending