Connect with us

Medicina

Znanstvenici precizno identificirali mjesto u nosu gdje počinje infekcija korona virusom

Međunarodna skupina znanstvenika identificirala je dvije specifične vrste stanica u nosu, vrčaste i cilijarne, kao vjerojatne početne točke infekcije koronavirusom.

To otkriće, objavljeno u časopisu Nature Medicine, otvara put razvoju lijekova koje bi mogli smanjiti širenje virusa. Također, u časopisu Nature Medicine objavljena je i studija američkih znanstvenika s Harvarda i Massachusetts Institute Technologyja (MIT) koji su otkrili koje su stanice u plućima te crijevima najosjetljivije na novi koronavirus.

Kada su u siječnju izolirali virus SARS-CoV-2, kao uzročnik nove bolesti Covid-19, znanstvenici su spoznali da koronavirus koristi svoj protein S (spike) za vezanje na stanične receptore u našem tijelom. U svome prodoru u stanicu virus se oslanja na receptor ACE2 i TMPRSS2 proteazu. No, dosad nije bilo jasno koje su stanice prve zaražene.

Kako bi otkrili koje su stanice prve na udaru koronavirusa, znanstvenici su analizirali podatke konzorcija Human Cell Atlas (HCA) o 20 različitih tkiva i organa, uključujući pluća, nos, oko, crijeva, bubrege i jetru.

– Otkrili smo da se receptor ACE2 i TMPRSS2 proteazu, koji mogu aktivirati ulazak SARS-CoV-2 u stanicama različitih organa, uključujući stanice na unutarnjoj sluznici nosa. Tada smo otkrili da vrčaste i cilijarne stanice u nosu koje stvaraju sluz imaju najvišu razinu receptora ACE2 i TMPRSS2 protaze, od svih stanica u dišnim putovima.

To čini ove stanice najvjerojatnijim početnim putem infekcije koronavirusom – izjavio je za Science Daily prvi autor studije dr. Waradon Sungnak iz Wellcome Sanger Institutea.

– Ovo je prvi put da su određene stanice u nosu povezane s Covidom-19. Položaj ovih stanica na površini nosa čini ih vrlo dostupnim virusima, a može pomoći i u prenošenju na druge ljude – rekao je koautor studije dr. Martijn Nawijn sa Sveučilišta Groningen.

Izvor

Continue Reading
Advertisement

Trending